30. jubilejna izvedba PGSi bo potekala od 30. aprila do 5. maja 2019 v Ljubljani z glavnim prizoriščem na Kodeljevem. Pričakujemo 950 mladih športnikov, 220 spremljevalcev in 150 domačih prostovoljcev. Udeleženci prihajajo iz 14 evropskih držav in Egipta, po zaslugi organizacije Mladinski ceh pa bo prisotna tudi ekipa mladih azilantov iz dijaškega doma v Postojni.

Slogan 30. mednarodnih iger PGSi 2019 je »igrišče združuje«. Na igrišču smo najprej združeni zaradi igrišča, torej zaradi same igre, športa, ko smo tam v vlogi športnika. Hkrati pa smo združeni tudi ob igrišču, v vlogi trenerja, navijačev, animatorjev, torej vseh podpornikov iz skupnosti. Te vloge smo združili v kratek slogan, ki govori o pomembnosti športa za celotno skupnost. Tekom iger pa bomo še posebej izpostavili pomembnost fair-playa, predvsem za mladega športnika, ki še izoblikuje svoje vrednote. V tem smislu sta šport in poštena igra zelo dobra osnova za osebnostno rast mladostnika.

 


ORGANIZATOR

 Gostitelj letošnjih iger v Sloveniji Salezijanski inšpektorat, je za organizacijo in izvedbo dogodka določil Zavod Salesianum. Znotraj tega se je formiral ožji organizacijski odbor 3 oseb. Zaradi širine in zahtevnosti organizacije se je s pomočjo prostovoljcev oblikovala širša koordinacijska ekipa 11 oseb, ki bo poskrbela za nepozabno 30. izvedbo PGSi 2019. Ob tem seveda ne gre pozabiti na ne malo število ostalih prostovoljcev, ki delujejo znotraj posameznih področij priprave in organizacije.

 


LOKACIJA

 Športna tekmovanja bodo potekala na zunanjih igriščih in v telovadnicah Športnega parka Kodeljevo, Fakultete za šport, OŠ  Ketteja in Murna, Srednje zdravstvene šole Ljubljana in v dvoranah Kodeljevo ter Baza športa. Prireditveni prostor bo postavljen na zunanjih asfaltnih igriščih v parku Kodeljevo, osrednje slovesnosti pa bodo potekale v Športni dvorani Kodeljevo. Ekipe bodo v času iger nameščene v večjih dijaških domovih in hostlih po Ljubljani.

 


UDELEŽENCI

 Na igre prihajajo 104 ekipe in 33 tekmovalcev v namiznem tenisu s spremljevalci. V spodnji tabeli je prikazano število udeležencev iz posamezne države,  v posameznem športu in število namiznih tenisačev.

Država

Število športnikov

Število spremljevalcev

Ekipe futsal

Ekipe odbojka

Ekipe košarka

Tekmovalci namizni tenis

Avstrija

37

4

1

3

 

 

Belgija

226

61

19

5

2

3

Češka

17

5

2

 

 

 

Črna Gora

7

1

1

 

 

 

Hrvaška

63

11

1

3

2

 

Egipt

9

2

1

 

 

 

Nemčija

38

10

2

1

1

 

Madžarska

20

3

1

1

 

 

Italija

54

19

 

1

4

 

Malta

10

2

1

 

 

 

Poljska

251

71

6

13

5

26

Portugalska

15

2

 

2

 

 

Slovaška

108

21

11

1

 

 

Slovenija

 

 

2

3

 

1

Španija

85

16

4

4

1

3

Azilanti

7

3

1

 

 

 


EKIPA AZILANTOV

 V sodelovanju z organizacijo Mladinski ceh bo v futsalu sodelovala tudi ekipa azilantov, ki so nastanjeni v dijaškem domu v Postojni. Organizacija bo azilantom krila stroške prijavnine, prenočišč, prehrane in opreme. Za dogodek je velika čast, da lahko skupino sprejmemo medse ter se potrudimo da, jim izkušnja kljub težkemu obdobju ostane v lepem spominu.

Več o projektu lahko preberete na naslednji povezavi.


ŠPORT

 Mladi se bodo pomerili v 4 različnih športih. Od tega v treh ekipnih športih (futsal, odbojka in košarka)  in enem individualnem oz dvojicah (namizni tenis). Kategorije so ločene po spolu (fantje, dekleta) in po starosti: U18 (2001, 2002) in U16 (2003 in mlajši).

EKIPE

STAREJŠI – A kat.

MLAJŠI – B kat.

 

Fantje

Dekleta

Fantje

Dekleta

FUTSAL

23

2

24

3

ODBOJKA

5

14

3

15

KOŠARKA

7

3

3

3

NAM.TENIS

6

3

20

4

 

 

 


DUHOVNI PROGRAM

 Dogodek ima poleg športa tudi velik poudarek na duhovnosti. Organizatorji so prvič v zgodovini PGSi imenovali tudi zavetnika iger, kar je postal slovenski misijonar in salezijanec Andrej Majcen, ki je večino svojega življenja preživel v tujini. Več o njegovem delovanju si lahko preberete na tej povezavi.

 

Ekipe spremljajo tudi duhovniki, ki bodo lahko maševali v svojem jeziku za vse sorojake v župnijski cerkvi na Kodeljevem ali v kapeli na samem prizorišču. V četrtek 2. maja bo v kapeli izpostavljeni tudi nasvetejše, organizatorji pa zvečer pripravljajo adoracijo, kjer bo z glasbo prispeval A-band. V ta namen je pripravljena tudi kateheza, ki jo lahko preberete na tej povezavi.

 

Skupna sveta maša za vse udeležence bo v soboto zjutraj, daroval pa jo bo nadškof Stanislav Zore.

 


ANIMACIJSKI SPREMLJEVALNI PROGRAM

Vsake igre spremlja tudi pester program, ki ga pripravljajo organizatorji. Tekom dneva bodo lahko udeleženci čas med igrami preživeli v Valdoccu, kakor salezijanci, po zgledu ustanovitelja Janeza Boska, še danes imenujejo prostor, namenjen druženju, spoznavanju in učenju. Valdocco bo vsak dan gostil različne goste, ki bodo predstavili svoje talente.

 


VEČERNI PROGRAM

 Na otvoritveni slovesnosti, ki bo potekala v sredo 1. maja, bodo mlade pozdravili slavnostni govorniki. Igre bo otvoril predsednik mednarodne zveze PGS-I Georg Leibold. S spremljevalnim programom bodo sodelovali akrobati uličnega cirkusa Fuskabo, plesalke in glasbena skupina.

 

Kulturna in nacionalna raznolikost na enem dogodku se bo predstavila na Festivalu narodov, ki bo v petek 3. maja. Udeleženci bodo predstavili svoje države s stojnicami v dvorani in točkami na odru.

 

V soboto 4. maja bodo udeleženci na zaključni slovesnosti prejeli medalje in pokale. Tokrat bomo lahko videli zračne akrobacije ter se čudili svetlobni poeziji skupine Čupakabra. Še zadnjič se bomo pozdravili med sabo in si zaželeli srečno pot domov.

 

Celoten program lahko preverite na tej povezavi.

 


AMBASADORJI

V čast in ponos nam je, da so ambasadorji PGSi 2019 Slovenija uspešni in v tujini uveljavljeni slovenski reprezentanti:

 

namiznotenisač DARKO JORGIĆ
odbojkar JAN KOZAMERNIK
košarkar JAKA BLAŽIČ