Ne le rezultati, pomembni so odnosi

Jaka Blažič je član slovenske moške košarkaške reprezentance. Je eden izmed junakov, ki so sprektakularno osvojili zlato in slovenska srca na zadnjem evropskem prvenstvu v Turčiji. Trenutno igra za košarkaški klub Barcelona. S ponosom ga predstavljamo kot ambasadorja PGSi 2019 Slovenia in ob tej priložnosti objavljamo kratek intervju z njim o njegovih športnih izkušnjah v mladosti.

Jaka, katera je bila tvoja najbolj zabavna športna prigoda v času odraščanja in se ti je še posebej vtisnila v spomin? 

V času odraščanja sem največ zabavnih prigod doživel med igranjem ulične košarke s prijatelji. Dan po proslavljanju ob koncu sezone v Slovanu in po dolgi noči smo z Luko Rupnikom ter še enim prijateljem igrali 3na3 turnir v Idriji, kjer smo izgubili v finalu. Lukov oče, ki je bil domačin, je bil tako razočaram nad našim porazom, da se še tri dni ni želel pogovarjati z nami. 

Lahko našteješ tri vrednote, ki si jih prejel s športom? 

Delavnost, vztrajnost in ponižnost. 

Kateri je tvoj največji vzornik? 

Ko sem bil mlajši, je bil moj košarkarski vzornik Michael Jordan. V zadnjih letih pa se poskušam čimveč naučiti od različnih ljudi, ki me obdajajo, tako od športnikov, trenerjev, kot od drugih. 

Ali se ti zdi pomembno izpostaviti fair-play med mladimi športniki?

Fair-play je pomemben, ker v športu niso pomembni samo rezultati, ampak tudi medsebojni odnosi, kateri se gradijo z dobrimi fair-play potezami na igrišču. Seveda pa je pomembna tudi tekmovalnost 😉 

A si bil na igrišču priča kakšni fair-play potezi, ki je nate naredila še poseben vtis?

Na tekmi se je od soigralca odbila žoga v out. Sodnik tega ni opazil in je kljub temu odločil, da žoga pripada naši ekipi. Soigralec, ki se je zadnji dotaknil žoge, je to priznal in sodnik je popravil odločitev. 

Foto: osebni arhiv