Otvoritvena slovesnost PGSI 2019

Udeleženci 30. mednarodnih salezijanskih iger mladih so v prvem dnevu že odigrali prvi sklop tekem, zvečer pa so se s povabljenimi gosti, predstavniki civilnih in cerkvenih oblasti, prostovoljci in drugimi obiskovalci zbrali v športni dvorani Kodeljevo na uvodni slovesnosti.

Voditelja Urška Koželj in Žiga Bunič sta polno dvorano vodila skozi dvourni program, natrpan z veseljem in povezanostjo. Po uradnem začetku – himni Republike Slovenije in Evrope – so udeležence nagovorili podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek, salezijanski inšpektor Marko Košnik, predstavnik vrhovnega predstojnika salezijanske družbe Tadeusz Rozmus in ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Svojevrsten spektakel so pripravili mladi skupine Fuskabo, ki delujejo v okviru mladinske ulične vzgoje Skala. Z žongliranjem, monocikli in različnimi, tudi zelo zahtevnimi akrobacijskimi liki so navdušili vrstnike. Sledila je predstavitev držav udeleženk iger. Seveda je vsaka skupina najbolj glasno pozdravila svojo državo, ko se je pred odrom pojavila tabla z napisom in prihajajočo zastavo. Predstavniki držav so v imenu vseh udeležencev tudi izpovedali slovesno fair play zaprisego, da bodo trudili igrati pošteno in častno.

Končno je na oder stopil predsednik mednarodne organizacije salezijanskih športnih iger Georg Leibold in tudi uradno odprl 30. mednarodne salezijanske igre mladih. Zahvalil se je tako mestu Ljubljani in salezijancem za že tretjo organizacijo iger, še posebej pa skoraj 200 prostovoljcem, ki so požrtvovalno pripravili program in prostore ter pomagajo pri vodenju skupin, tekmah, animacijskem programu in vseh drugih dejavnostih.

A s tem uvodne slovesnosti še ni bilo konec. Udeležence je na noge dvignila skupina Stična bend, ki je pripravila koncert pesmi sodobne krščanske in zabavne glasbe.